Sera Otomatik Kontrol Sistemleri

Sera Otomatik Kontrol Sistemleri

Sera Otomatik Kontrol Sistemleri

Seralarda sistemlerinde üretim teknikleri gittikçe güçleşen pazar ve talep şartları doğrultusunda ilerlemek zorundadır. Bunun için kas gücüne yardımcı olmak ve işleri hafifletmek ve hızlandırmak amacıyla otomatik kontrol ve bilgisayar sistemleri kullanılmaya başlanmıştır.

Otomatik Kontrol Nedir?

Basit bir örnekle açıklamak gerekirse.
Rezervuara ufak bir kap yardımıyla su doldurulabilir. Varsayalım ki 20 – 25 kez doldurmadan sonra rezervuar dolu hale gelecektir. Rezervuar boşaldığında kullanım için tekrar tekrar elle doldurmamız gerekmektedir.

Basit bir kontrol sistemi ile suyun seviyesi hakkında bilgi alabilir ve suyu bir vana yardımıyla   sürekli doldurabiliriz. Kontrol siteminden gelen bilgi ile rezervuarın dolu olması durumunda ise vanayı kapatıp rezervuarı kontrol altında tutabiliriz.
Bu basit şamandıra sistemi, otomatik kontrol için temel örneklerden biridir. Burada önemli olan nokta:

Doldurma için kas gücü kullanılmamaktadır (iş gücünden tasarruf).

Doldurma insan dalgınlığı ile unutulmamakta, rezervuar her zaman aynı seviyede dolu tutulmaktadır (hassasiyet).

·         Devamlı olarak çalışmada şamandıra ve vananın yorulması, hata yapması söz konusu değildir (güvenilirlik).

 

Otomatik Kontrol Sistemleri Ne İşe Yarar?

 

Temel ilke olarak sürekli tekrarlanan, fiziksel olarak tanımı kolay olan, rutin diye tabir edeceğimiz her türlü iş için otomatik kontrol sistemlerine başvurabiliriz. Buradaki en sorunlu nokta karar sisteminin devreye girmesidir. Basit ve gündelik bir örnekle açıklamak gerekirse, yukarıdaki örnekten yola çıkacak olursak rezervuarın her zaman kullanıma hazır olması sulaması yapılırken önceden belirlenmiş miktarda gübrenin devamlı olarak aynı şekilde rezervuardan akan suya katılması için vanaların otomatik olarak açılması tarım da sulama alanında kullanımına örnektir.

Uzman kararı gerektiren işlere örnekler:

Tarım ürününü sulamasında suya karışacak gübre miktarına, başlama zamanına ve sulama miktarına karar verilmesi, seranın hangi sıcaklıklarda tutulması gerektiğinin kararı, genel olarak sera otomatik kontrol sistemlerinden faydalanabileceğimiz işlemler tekrar eden ve hassasiyet gerektiren işler olabilir.


Otomatik kontrol sistemlerinde teknolojik ilerlemelere paralel olarak duyargalar, aktüatörler ve kontrol yazılımları geliştikçe tekrarlanan işlerin yanı sıra gittikçe uzman kararına yaklaşan kararlar da verilebilmektedir. Yukarıdaki örneklerden hareketle:

Donanımsal ve yazılımsal destek alınarak rezervuarın otomatik olarak el değmeden boşaltılarak temizliğe boşaltılarak temizliğe hazır hale getirilmesi, hatta temizliğinin bile yapılması mümkün kılınmaktadır.

Seranın gün boyu hangi sıcaklık değerlerinde tutulacağının kararını verecek olan mühendise yardımcı olabilecek birçok program yazılmaktadır. Bu programlarla mühendis daha çok parametre ile oynayarak, kontrolü daha kolay sağlayabilmektedir.